test Op zoek naar balans in festivals | Regionale Kennis Economie

duurzame innovatie
in de regionale
kenniseconomie

Martin Groters gaat vanuit het lectoraat onderzoek doen naar wat hij noemt ‘festivalisering’. Het aantal festivals en events groeit snel en Groters is benieuwd naar de balans tussen draagvlak en reuring. ‘Samen met gemeenten en organisatoren gaan we onderzoek doen naar die balans en we willen weten welke instrumenten er zijn om die balans te bewaken.’

Groters is na de zomer begonnen in de kenniskring en vanaf begin dit jaar is hij regiocoördinator Friesland. Naast zijn werkzaamheden voor het lectoraat doceert hij ook in de master International Leisure and Tourism Studies en is hij onderzoeker voor ETFI, waar festivals óók stevig op de agenda staan.

‘Onlangs werd ik geïnterviewd door De Volkskrant met de vraag: hebben we niet teveel festivals in Nederland. Die vraag zette me aan het denken. Geluidsoverlast en drukte zijn bekende nadelen, maar festivals maken mensen ook trots en zorgen voor reuring. Daarom heb ik besloten er onderzoek naar te gaan doen.’

Groters ging op de koffie bij gemeenten en organisatoren. Is het werkelijk zo, dat een kleine groep klagers veel aandacht krijgt? Of zit er achter die klagers ook nog een hele wereld? Groters: ‘Ik heb wel een hypothese maar ik ga eerst het gesprek aan. Ik wil weten wat organisatoren en gemeenten zelf onderzocht willen hebben. We gaan sowieso kijken naar het instrumentarium van gemeenten. Voldoet dat? Kan de gemeente aan voldoende knoppen draaien.’

Tijdens de voorbereiding van het onderzoek merkte Groters dat draagvlak ook te maken lijkt te hebben met de openbaarheid van het festival. Is het vrij toegankelijk? Ook de manier waarop de lokale bevolking betrokken wordt lijkt een rol te spelen. ‘Festivals gaan ook om inclusie, bijvoorbeeld omdat mede door vrijwilligerswerk bij festivals bepaalde mensen mee kunnen blijven draaien in de maatschappij.’

Vast staat al wel, dat het aantal festivals nog steeds toeneemt. Beleving wordt nog belangrijker. ‘Ook zien we steeds meer niche-festivals ontstaan, specifiek over één onderwerp of muzieksoort. En dat gebeurt bij sportevenementen ook, trouwens.’

Over ongeveer een jaar wil Groters in beeld hebben wat een goede balans is tussen de dynamiek van een festival en de overlast die het mag geven. Hij wil het onderzoek op Eurosonic Noorderslag presenteren.

Zie ook: https://www.volkskrant.nl/muziek/-festivalisering-stuit-op-grens-nederland-wordt-te-klein-voor-zo-veel-festivals~a4507670/